INTRO

De 22ste ZomerJazzFietsTour gaat van start op 30 augustus. Een muzikaal fietsavontuur door het prachtige landschap van het Reitdiepdal. De optredens vinden plaats in schitterende middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. Het fietsfestijn brengt een internationaal gevarieerd programma met actuele jazz en improvisatiemuziek. Volgens beproefd concept kan per fiets de nieuwe jazz worden verkend.

In deze editie krijgen vrouwen in de improvisatiemuziek speciale aandacht. De vrouwen improviseren op verschillende manieren: met ongewone instrumenten zoals Hermine Deurloo (chromatische harmonica), Hélène Breschand (harp), Tatiana Koleva (marimba) en Katie Down (glaswerk). Met snaarinstrumenten: Marine Horaczewski (cello), Corrie van Binsbergen (gitaar) en het Pavadita Tango Strijkkwartet. En natuurlijk met de stem: Maggie Nicols, Ute Wasserman, Emilie Lesbros, Diana Miranda, Luanda Casella en Felicity Provan, die vooral op trompet te horen zal zijn. Ook is er de vrouwelijke mini brassband: Brassed Off.
Op Fietsroute 1 maakt u een grote kans een aantal van deze muzikale vrouwen tegen te komen.

Het blijft lastig de 27 concerten in een paar alinea’s samen te vatten. De keuze op juist deze musici en bands is namelijk gevallen vanwege hun typische eigenheid. De ZomerJazzFietsTour heeft dit jaar bands uit 7 verschillende landen en 3 continenten in huis:
Brazilië: Duo Sean Bergin/Ricardo Bicudo, Luanda Casella bij de remake van Bitches Brew en Diana Miranda met het trio van Mike Del Ferro. Amerika Marty Krystall, Nate McBride, Matt Darriau en Katie Down. Engeland Maggie Nicols, Delta Saxophone Quartet, Hugh Hopper en Aleksander Kolkowski. Frankrijk melc en Jean-Louis Matinier. Duitsland Ute Wassermann, Achim Kaufmann, Michael Riessler en Tobias Delius. Belgie Trio Florizoone / Massot / Horbaczewski , Moker en Grazzhoppa en uit Nederland: nieuwe bands als Estafest, Talking Cows, Eric Boeren News, Rubatong, Andy Bruce & the Rigidly Righteous, het speciale Bitches Brew part 4 project, de finale van de carte-blacnche serie met Tobias Delius, Cor Fuhler met Han Bennink en de ontmoeting van Trio BraamDeJoodeVatcher met Marty Krystall.
Maar de ZomerJazzFietsTour begint al op de Proloog op de Noorderzon.

PROLOOG in NOORDERZON vrijdag 29 augustus

De dag voor de ZomerJazzFietsTour kunt u zich al opwarmen op de Proloog in het Noorderzon Festival.

21.00 NNT Machinefabriek Groningen
Delta Saxophone Quartet & Hugh Hopper ‘The Music of Soft Machine’ (UK)
en
Marty Krystall & Trio BraamDeJoodeVatcher (NL/VS)