Intro

Met de 25ste ZomerJazzFietsTour zijn we een generatie jazzliefhebbers verder, maar de nieuwe jazz wordt nog steeds naar hartelust per fiets verkend. Het muzikale fietsavontuur in het prachtige landschap van het Reitdiepdal met optredens in schitterende oude kerkjes en boerenschuren brengt mensen uit alle windstreken in beweging. Om de jazzfietsers de ruimte te geven is het aantal fietsroutes uitgebreid naar vijf.

Berlijnse route

In deze jubileumeditie is er speciale aandacht voor de nieuwe jazzscene uit Berlijn, waar de laatste jaren fantastische musici zijn neergestreken. In de Berlijnse route komt u oude bekenden en nieuwe verrassingen tegen: klarinettist Claudio Puntin met Trio Dolce Vita, brengt een ode aan filmcomponist Nino Rota. Cellist Tristan Honsinger, die ook naar Berlijn verhuisde brengt zijn nieuwe kwartet Hook, Line & Sinker (Nederlandse premiere). Saxofonist Tobias Delius (woont al geruime tijd in de Duitse hoofdstad) presenteert zijn internationale trio Booklet. De in Kreuzberg opgegroeide tenorist Thomas Borgmann komt met Boombox. Verder is in deze route het wervelende jonge trio Hyperactive Kid mee te maken en speelt rietblazer Gebhard Ullmann die het opneemt tegen twee bassisten in BASSX3.

Special project

Als special project presenteren we zowel op de vrijdagse Proloog als op de zaterdagse fietstour De Jongens Driest in een sterrenbezetting. Alle gasten met wie De Jongens Driest op de Groninger festivals (ZJFT, Les Trois Jours en De Drie Dagen) in de loop der jaren schitterden komen deze keer langs: de Siciliaanse trompettist Roy Paci, altsaxofonist/ klarinettist Matt Darriau uit Brooklyn, New York en slagwerker Michael Vatcher. Verder wordt beatmaster C-mon aan deze speciale bezetting toegevoegd.

Proloog

Als opmaat naar de ZomerJazzFietsTour is er de Proloog op vrijdag 26 augustus, wederom in theater De Machinefabriek. Dit jaar passeren drie geweldige acts de revue.
Naast De Jongens Driest Allstars is er een perfomance van het Zwitserse podiumbeest Erika Stucky en de energieke slotact The Ex & Brass Unbound. Hier is Neerlands PunkJazz-trots te beleven met een heavy blazerssectie bestaande uit Mats Gustafsson,
Ken Vandermark, Roy Paci en Wolter Wierbos.

Pianisten

Zaterdag 27 augustus zijn drie buitenlandse pianisten te bewonderen in het Humsterland. Twee uit Engeland: Veryan Weston (met Trevor Watts) en Alex Maguire (met Sean Bergin). En de Berlijnse pianist Alexander von Schlippenbach die met de Italiaanse rietblazer Daniele D’Agaro en slagwerker Han Bennink te beluisteren is.

Strijkers

Het fietstourprogramma herbergt dit keer nogal wat strijkers. Op cello behalve Tristan Honsinger natuurlijk ook Ernst Reijseger (met Franky Douglas en Lesley Joseph). En uit Gent cellist Lode Vercampt met Bart Maris. Verder zijn twee Zapp-violisten aan het werk te zien: Oene van Geel in The Nordanians en Jasper le Clercq die met zijn eigen kwartet speelt.

Bastip

De kerk van Feerwerd is dé plaats voor de liefhebber van contrabassen met Wilbert de Joode in duo met de Koreaanse celliste Okkyung Lee. Daarna speelt er BASSX3 met de bassisten Chris Dahlgren en Antonio Borghini. De New Yorkse (bas)klarinettist Ned Rothenberg geeft eerder op de middag in Den Ham een bijzondere soloconcert.

Van Groninger bodem

Van Groninger bodem komen deze keer drie groepen aan bod. Het workshoporkest The S!lHarmonics van Gerard Ammerlaan, een kwartet met de Groninger jazzhelden Bé Meiborg, Winfred Buma, Bert van Erk met de VS-drummer Steve Altenberg. En natuurlijk het special project met De Jongens Driest Allstars.  Verder zullen Nederlandse bands optreden als Pow Ensemble, Spoon3+1Fork, Dimami, duo Michel Duijves/Paul Pallesen en I Compani Quintessence.

België

Uit België zijn twee belangrijke muzikale leiders met hun grote formaties te gast. In de imposante schuur van Hans staat Peter Vermeersch met de Flat Earth Society (uit Gent) en  als festivalfinale in Garnwerd speelt Luc Mishalle met Marockin’ Brass (uit Brussel).

Eerbetoon

Tot besluit van deze introductie krijgt op verzoek van de ZJFT een van de mooiste NL moderne jazzplaten een eerbetoon bij de Dutch Impro Academy. Op de 25ste ZJFT gaan Sean Bergin-composities klinken van het in 1988 opgenomen album Kids Mysteries, de eerste cd van Sean Bergin MOB (Nimbus records).

Opnieuw bedanken we de vele ZJFT-vrijwilligers die op de laatste zaterdag van augustus actief zullen zijn. Zonder hun inzet en energie is 25 jaar ZomerJazzFietsTour ondenkbaar.
Deze jubileumaflevering dragen we op aan Laurens Smit Duyzentkunst (1948-2011), dieselmotor vanaf de eerste kilometer.

Untitled Document

Groningen

THEATER DE MACHINEFABRIEK

vanaf 21.00
Vrijdag 26 augustus

PROLOOG

ZOMERJaZZFIETSTOUr

 

ERIKA STUCKY
DE JONGENS DRIEST ALLSTARS
THE EX & BRASS UNBOUND



Erika Stucky foto: blablabla

Het Noorderzon festival krijgt een voorproefje van de 25ste ZomerJazzFietsTour. Vrijdagavond zijn in Theater de Machinefabriek, de thuishaven van het Noord Nederlands Toneel, drie acts te beleven. In het huis van het Noord Nederlands Toneel staat een krachtige drietrapsraket klaar voor de countdown.
De Zwitserse vocaliste Erika Stucky kan als geen ander met slechts enkele atributen voor een knallende opening zorgen. Na dit podiumbeest is het de beurt aan De Jongens Driest, die in een allstar bezetting zullen aantreden (met Roy Paci, Matt Darriau, Michael Vatcher en C-mon). Het slotvuurwerk komt van The Ex & Brass Unbound, een spectaculaire blazerssectie bestaande uit Mats Gustafsson, Ken Vandermark, Wolter Wierbos en Roy Paci.


VRIJDAG 26 AUGUSTUS
THEATER DE MACHINEFABRIEK
BLOEMSTRAAT 38, GRONINGEN
ENTREE € 15,00 / € 12,50 IN COMBINATIE MET ZJFT PASSE-PARTOUT
AANVANG 21.00 UUR

foto: blablabla


eRIKa
STUCKY

Erika Stucky vocals, accordeon

THE EX &
BRASS UNBOUND

Terrie Hessels gitaar, bariton gitaar
Arnold De Boer vocals, gitaar, sampler
Andy Moor gitaar, bariton gitaar
Katherina Bornefeld drums, vocals
PLUS
Mats Gustafsson baritonsax
Ken Vandermark tenorsax
Roy Paci trompet,
Wolter Wierbos trombone

De JOngenS DRIeST

ALLSTARS

Janfie van Strien saxofoons
Joop van der Linden trombone
Arno Bakker sousafoon
PLUS
Roy Paci trompet
Matt Darriau altsax
Michael Vatcher drums,
C-mon elektronica