ZOMERJAZZFIETSTOUR 2012

INTRO

Op de laatste zaterdag van augustus gaat de 26ste editie van de ZomerJazzFietsTour van start. Langs een prachtige route door het Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 25 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. Het fietsfestijn brengt een internationaal gevarieerd programma met actuele jazz en improvisatiemuziek uit Nederland, België, Duitsland en de VS. Deze editie introduceert een speciaal thema met muziek uit Scandinavië op de Nordic Route. Volgens beproefd concept kan per fiets de nieuwe jazz worden verkend.

 

De ZomerJazzFietsTour presenteert de Nordic route met twee toonaangevende groepen: Atomic en Zanussi Five. Beide formaties zijn ruim tien jaar actief en spelen een belangrijke rol in de levendige Scandinavische jazzscene. Verder speelt de Deense gitarist Hasse Poulsen met Das Kapital composities van Hanns Eisler. Het Zweeds-Noorse duo Håkon Kornstad / Ingebrigt Håker Flaten gaat met oude Noorse hymnes aan de haal. De Deense bassist Joel Grip is te horen met musici uit Parijs en Berlijn. Bij NL/NO Duo’s spelen Michael Moore en Eric Boeren met respectievelijk Per Zanussi en André Roligheten uit Noorwegen.

 

Speciale samenwerkingen zijn verder mee te maken bij een nieuw duo uit Boston: Jorrit Dijkstra / Pandelis Karayorgis of bij het New Yorkse duo Ingrid Laubrock / Tom Rainey die bassist Wilbert de Joode voor het eerst gaan ontmoeten. De bijzondere Berlijnse trompettist Axel Dörner is te horen met duo Ab Baars / Ig Henneman.

 

Naast een aantal vertrouwde koppen zoals Sean Bergin, Tobias Delius, Han Bennink kunt u ook een paar nieuwe gezichten uit de NL-jazzscene tegenkomen: pianist Tony Roe in Oene van Geel’s nieuwe groep OOOO, de gitaristen Reinier Baas (duo met Joris Roelofs) en Jasper Stadhouders (Spinifex Quintet), hoornist Morris Kliphuis (Kapok) en bij de ‘superjazz’ van Bruut! Ook laat de Dutch Impro Academy weer van zich horen met een nieuwe lichting jonge improvisatoren.

 

En vlak de jongste Belgische jazzsensatie, De Beren Gieren niet uit. Ook uit België: trompettist Bart Maris, keyboardspeler Jozef Dumoulin en scratcher Grazzhoppa bij Electric Barbarian, het succesvolle project van Floris Vermeulen die een fenomenale strijkersectie meeneemt (met Mary Oliver, Monica Germino en Lode Vercampt).

 

In The Noo Ones, een van de leukste projecten uit de Music World serie, krijgt slagwerker Alan Purves de kans zijn Schotse muziek te verenigen met andere muzikale culturen. Bijzonder wordt de soloperformance van vocalist Han Buhrs. Opmerkelijk is het debut van altsaxofonist Paul van Kemenade op de ZJFT, in combinatie met pianist Stevko Busch.

 

Het programma van de 26ste editie herbergt naast de twaalfman/vrouw band Corrie en de Grote Brokken van gitariste Corrie van Binsbergen ook het monsterproject Cows in Space ofwel het Frans Vermeerssen / Robert Vermeulen kwartet Talking Cows met het vijftig koppige Frysk Fanfare Orkest.

 

Op onze centrale locatie, de tent in Garnwerd geeft Maison du Malheur 'smiddags al een voorproefje
als introductie van een muzikale lezing over Rebelse Ritmes van Matthijs de Ridder.

 

De afsluiter wordt dit jaar de band Maison du Malheur met vrolijke rootsmuziek. De tent tegenover de molen in Garnwerd is de plek om jazzervaringen te delen en waar de fietsverhalen bij elkaar komen. Want vijfenentwintig acts op één dag is teveel voor een jazzfietser. Soms spelen fantastische bands tegelijkertijd op kilometers afstand van elkaar. De ZomerJazzFietsTour vereist enige voorbereiding. Veel plezier met uw huiswerk en succes met de keuze van de route. En zoals de trompet op de poster al aangeeft: zorg dat uw voor- en achterlicht het doen.

 

Tenslotte bedanken we alvast de vele ZJFTvrijwilligers die op de laatste zaterdag van augustus actief zullen zijn.

 

Proloog
ZomerJazzFietsTour

 

HÅKON KORNSTAD / INGEBRIGT HÅKER FLATEN
DAS KAPITAL

De Proloog, de opmaat van de 26ste ZomerJazzFietsTour vindt dit jaar plaats op de planken van Grand Theatre. De openingsavond presenteert twee internationale acts uit de Nordic route, een speciale themaroute op de ZomerJazzFietsTour die deze aflevering aandacht heeft voor de levendige Scandinavische jazzscene. Op de Proloog laten de Zweedse saxofonist Håkon Kornstad, de Noorse bassist Ingebrigt Håker Flaten en de Deense gitarist Hasse Poulsen alvast van zich horen. Duo Kornstadt/Håker Flaten improviseert vanuit Noorse volksmuziek. Terwijl het internationale trio Das Kapital de muziek van Hanns Eisler, de componist van de theaterstukken van Bertold Brecht, als uitgangspunt kiest.

 

vrijdag 24 augustus
Grand Theatre

Grote Markt 35

Groningen

 

GrandTheatre Groningen 21.00 uur
Entree € 15,- / 12,50 in combinatie met ZJFT passe-partout

 

HÅKON KORNSTAD / INGEBRIGT HÅKER FLATEN

Håkon Kornstad - tenorsax
Ingebrigt Håker Flaten - contrabas

foto: Erik Burds

 

DAS KAPITAL

Daniel Erdmann – tenorsax
Hasse Poulsen – gitaar
Edward Perraud - drums