26+27
AUG
2022
beeldmerk zjft 2022

ZOMERJAZZFIETSTOUR

Fietsend door het oudste cultuurlandschap van Nederland langs sfeervolle middeleeuwse kerkjes en monumentale boerenschuren laat je je verrassen door toonaangevende jazz van wereldklasse.
Dat is de ZomerJazzFietsTour!

Vrijdag 26 augustus ZJFT-proloog Simplon Groningen

LOUIS SCLAVIS / VINCENT COURTOIS • FLAT EARTH SOCIETY

ZATERDAG 27 AUGUSTUS ZOMERJAZZFIETSTOUR REITDIEPDAL

Intro

Voor de 36ste ZJFT prolongeren we de vaste routes van vorig jaar – de corona-editie met vier groepen. Vorig jaar hoorden we tevreden geluiden over de nieuwe opzet. Het overzicht geeft de jazzfietser rust in de kop en je bent verzekerd van een zitplaats. Wel moet je op sommige punten op de route kiezen tussen twee lekkernijen. Als bij een menukaart. De nieuwe opzet biedt je  ook de mogelijkheid om een thematisch in elkaar gezette middag mee te maken, zoals in route 3 waarin je drie vocalisten op rij kan ondergaan: Sanem Kalfa, Helene Richter (Farbenfroh) en Elise Caron. Of zoals in route 4, de Han Bennink80 route met de jubilaris himself en musici die een connectie hebben met het ICP Orchestra. Er zijn altijd eigenzinnige jazzfietsers, daarom introduceren we dit jaar een Freejazz route, waar je naar eigen voorkeur vier sets kan samenstellen, zonder je aan een opgestelde route te houden. Let wel op de fietsafstanden. En je zult bij het boeken merken dat het aantal plaatsen zeker niet onbeperkt is.

Uit het buitenland worden dit jaar verwacht: Wayne Horvitz/Sara Schoenbeck (uit Seattle en New York). De New Yorkse trombonist Steve Swell (bij Jan Klare 3000) en eveneens  New Yorker, drummer Jim Black (tegenwoordig uit Berlijn) bij het internationale kwartet van Canadees Miles Perkin die ook stertrompettist Tom Arthurs uit London meeneemt.
Er komen ook interessante Fransen naar de ZJFT. De uitzonderlijke pianist Benoît Delbecq uit Parijs speelt in het Miles Perkin Quartet. Met klarinettist Louis Sclavis en cellist Vincent Courtois hebben we een Frans superduo naar Groningen gehaald. Het duo opent de vrijdagse Proloog in Simplon. Een dag later ontmoeten ze in Garnwerd basklarinettist Fie Schouten en pianist Guus Janssen. En we hebben de Franse slagwerker Edward Perraud met vocaliste Elise Caron uitgenodigd voor een bijzonder concert in Ezinge.

Uit Lissabon komt het enerverende strijktrio The Selva. Uit Duitsland: Jan Klare 3000 en Carl-Ludwig Hübsch met zijn Longrun Development of the Universe. De Flat Earth Society vertegenwoordigt België, net als trompettist Bart Maris (normaliter bij FES, nu bij 3000) en Don Kapot (uit Brussel). Naast de furieuze bigband uit Gent kunnen we in route 1 ook het veelkoppige Nationaal Jeugd Jazz Orkest in werking zien.

De overige 11 formaties die deelnemen aan ZJFT 2022 hebben Nederlandse connecties. Het NNT/Nite project van Bab Ad-daar mag hierbij niet onvermeld blijven. Net als de onverwachte muzikale wendingen van het septet van Jeroen Kimman Orquesta Del Tiempo Perdido. Of de performance van Ada Rave en Luc Ex met zijn zeven meter lange Object Sonore bij de sluizen van Schaphalsterzijl.

Inderdaad, te veel om op te noemen. We blijven het enige festival voor nieuwe jazz en impro waar je er zeker van bent dat je meer dan de helft mist en zelf moet fietsen ook. Zonder de inzet van vele vrijwilligers is een ZJFT onmogelijk. Waarvoor veel hulde en dank.

Route 1
WAYNE HORVITZ / SARA SCHOENBECK
NJJO VII & Maarten Hogenhuis
MILES PERKIN QUARTET of BAB AD-DAAR
FLAT EARTH SOCIETY

Route 2
SCLAVIS / COURTOIS / SCHOUTEN / JANSSEN
JEROEN KIMMAN ORQUESTA DEL TIEMPO PERDIDO
JAN KLARE 3000 feat STEVE SWELL of LUC EX OBJECT SONORE
KRUIDKOEK

Route 3
SANEM KALFA of LONGRUN DEVELOPMENT OF THE UNIVERSE
FARBENFROH of THE SELVA
KLATWERK3 of ELISE CARON / EDWARD PERRAUD
DON KAPOT

Route 4 uitverkocht
AB BAARS / JOOST BUIS / BERLINDE DEMAN
TOBIAS DELIUS / MICHIEL SCHEEN
HAN BENNINK80
MICHAEL MOORE / PAUL BERNER