26+27
AUG
2022
beeldmerk zjft 2022
1A

Adorp / kerk keuzeconcert

SANEM KALFA

Sanem Kalfa vocals, cello, ukulele, electronica *

In het nieuwe soloprogramma van vocaliste Sanem Kalfa bouwt ze de breekbare intimiteit van haar performance uit met cello, ukelele en elektronica. In I Am Here gebruikt de zangeres live-loops om verschillende lagen op te bouwen. Ook zonder effecten blijft haar krachtige stemgeluid boeien. Kalfa’s songs gaan over sterke vrouwen. Soms zijn ze gebaseerd op Turkse gedichten. Sanem Kalfa komt oorspronkelijk uit Trabson, aan de kust van de Zwarte Zee. Met George Dimitriu en Joachim Badenhorst heeft ze een programma met Black Sea Songs, maar dat bewaren we voor een andere keer.

Concertfoto SANEM KALFA

1B

Noordwolde / kerk keuzeconcert

LONGRUN DEVELOPMENT OF THE UNIVERSE

Matthias Schubert tenorsax * Carl Ludwig Hübsch tuba * Gerry Hemingway drums *

Tubaspeler en bandleider Carl Ludwig Hübsch uit Keulen heeft voor de ZJFT een bijzonder trio samengesteld met Gerry Hemingway achter het slagwerk. De Amerikaanse drummer is bekend van zijn werk met Ray Anderson en Mark Helias (BassDrumBone) en Anthony Braxton. In een programma van eigentijdse composities en vrije improvisaties worden ook Misha Mengelberg stukken uitgevoerd. Het wordt een spannende bezigheid om deze instrumentalisten bij te benen in hun muzikale verhaal. Aanbevolen voor gevorderden.

Concertfoto LONGRUN DEVELOPMENT OF THE UNIVERSE

2A

Sauwerd / Onstaheerd schuur keuzeconcert

FARBENFROH

Helene Richter vocals, composities * Ziv Taubenfeld basklarinet * Pau Sola cello * Esat Ekincioglu contrabas *

Het werk van de Groningse vocaliste en bandleider Helene Richter was op ZJFT 2019 ook in Sauwerd te beleven. Toen met de band HALA. Nu komt ze met een kamermuziek-versie van haar eigenzinnige hink-stap-sprong liedjes. In Farbenfroh ligt de nadruk op de composities. De invloeden van Kurt Weil zijn nooit ver weg. Met dit drumloze kwartet weet Helene Richter ook zonder rockritmes de luisteraar te bewegen.

Concertfoto FARBENFROH

2B

Klein Wetsinge / kerk keuzeconcert

THE SELVA

Ricardo Jacinto cello * Gonçalo Almeida contrabas * Nuno Morão drums *

De Portugese bassist Gonçalo Almeida woont in Rotterdam. Hij is actief in Nederlandse bands als Spinifex en Lama Trio. Ook met het trio Almeida/vanDuynhoven/Klein stond hij op de ZJFT. Gonçalo Almeida is altijd betrokken gebleven bij de levendige muziekscene in Lissabon. Hier komt ook zijn snarentrio The Selva vandaan. Met de Portugezen Ricardo Jacinto en Nuno Morão op cello en drums zet de bassist een eigen groepsgeluid op de planken waar sterke melodieën afgewisseld worden door gloedvolle improvisaties.

Concertfoto THE SELVA

3A

Ezinge / Wierdenland keuzeconcert

KLATWERK3

Boelo Klat piano * Jan Ruerd Oosterhaven contrabas * Ancel Klooster drums *

Klatwerk3, het trio van Boelo Klat bestaat in 2022 precies 15 jaar. De zesde (dubbel)cd Space Age Suite is net uit met originele composities met als thema, de kosmos. Het materiaal op de nieuwe cd is geïnspireerd door films over de ruimte (A Space Odyssey, Star Trek, Interstellar). Inmiddels heeft bassist Jan Ruerd Oosterhaven zijn plaats gevonden in het lange termijnproject van pianist Boelo Klat en drummer Ancel Klooster. De pers reageerde met: ‘melodisch, transparant, hecht en krachtig’. Geen zee te hoog voor dit Groninger pianotrio. Space is the place.

Concertfoto KLATWERK3

3B

Ezinge / kerk keuzeconcert

ELISE CARON / EDWARD PERRAUD

Elise Caron vocals * Edward Perraud drums *

Het is alweer een tijdje geleden dat de inventieve drummer Edward Perraud op de ZJFT te gast was (met Das Kapital, 2012 en Synaesthetic Trip, 2013). In Frankrijk oogst hij succes in de band Supersonic, ooit begonnen met enthousiast uitgevoerd Sun Ra materiaal. Samen met vocaliste en performer Elise Caron heeft de extroverte Franse slagwerker een programma in een soort vaudeville sfeer met ruige chansons en spoken word. De drummer haalt alles uit de kast om het gebodene kracht bij te zetten. Een kolfje naar zijn hand, want Perraud heeft als geen ander een supersnel reactievermogen.

Concertfoto ELISE CARON / EDWARD PERRAUD

4

Krassum / schuur

DON KAPOT

Viktor Perdieus baritonsax * Giotis Damianidis bas * Jakob Warmenbol drums *

Een trio uit Brussel kende een vliegende start. De ritmesectie was bij de oprichting in 2016 al vlekkeloos op elkaar ingespeeld door hun diensten bij Fela Kuti-gitarist Oghene Kologbo. Toen baritonsaxofonist Viktor Perdieus er bij kwam vlogen de stukken er meteen vanaf. Ze omschrijven zichzelf als ‘afropunk rock-’n’-roll power’. Denk aan de noisy freejazz van het Scandinavische trio The Thing. Krassum heeft dit jaar een verkwikkend slotfeestje in petto met West-Afrikaanse ritmes en groovende punkjazz.

Concertfoto DON KAPOT

Routeinfo

De blauwe route loopt van Adorp of Noordwolde naar Sauwerd (Onstaheerd) of Klein Wetsinge en vervolgens via Ezinge (Wierdenland of kerk) naar Krassum. De totale afstand ligt tussen 16 en 21 kilometer

Route Blauw begint direct op twee kleinere locaties: bij het boeken van route blauw dient er eerst gekozen te worden tussen Sanem Kalfa in Adorp of Longrun Development Of The Universe in Noordwolde. Het tweede concert in Route Blauw is een keuze tussen Farbenfroh in de Onstaheerd, Sauwerd of The Selva in Klein Wetsinge. Ook het derde concert in deze route dient vooraf gekozen te worden: hier zijn Klatwerk3 in het Wierdenland Museum in Ezinge of Elise Carron & Edward Perraud in de kerk van Ezinge de opties. Tot slot zal iedereen met een ticket voor Route Blauw samenkomen bij het laatste concert, Don Kapot in Krassum.

Tickets
Routetijden

De blauwe route heeft 2 starttijden 12:00 of 13:30. Kiest u voor 12:00 dan bezoekt u telkens de eerste set van een concert. Kiest u 13:30 dan bezoekt u de tweede set

Startlocatie

Opgelet: bij startlokaties als Noordwolde en Fransum is parkeren met de auto problematisch. Voor Fransum adviseren wij je te parkeren (en ook Aduard) adviseren we je te parkeren bij het Aduarder Voorwerk (zie ook routekaartje). Voor Noordwolde adviseren we de P&R Kardinge of de Hornbach aan de Groningerweg

Voorzieningen

Fiets huren, pech onder weg, trek of informatie honger?
Op het startpunt van uw route ontvangt u een programmaboekje met routetijden, het laatste nieuws en voorzieningen op uw route. Ook vindt u informatie op de service pagina bij festival informatie