Cultuurhistorisch

Kerk te Huur

STICHTING OUDE GRONINGER KERKEN De ZomerJazzfietsTour wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Oude Groninger Kerken. Deze stichting houdt al 35 jaar historische kerkgebouwen in de provincie Groningen in stand en bevordert de belangstelling ervoor. Zij heeft 58 kerken in haar bezit. Groningen kent een groot aantal prachtige oude kerken en kerkterreinen die stuk voor stuk veel te vertellen hebben over de provincie en haar rijke geschiedenis.
>>lees meer

Het oudste Groninger cultuurlandschap

De ZomerJazzFietsTour speelt zich af in het Reitdiepdal. Wigbold Wierenga schreef voor de stichting Het Groninger Landschap over dit oudste Groninger cultuurlandschap een aardig artikel,
>>lees meer

Naar een levend landschap in het Reitdiepgebied. Natuurbeheer met hart en ziel

Door de samenhang van natuur, landschap en cultuurhistorische elementen laat de geschiedenis van het Reitdiepgebied zich zo goed lezen. Daarin schuilt waarschijnlijk de magie, de verwondering die het gebied oproept. De Stichting Het Groninger Landschap heeft een zeer informatieve brochure over dit gebied geschreven, dat u als pdf-bestand op onze website kunt bekijken.
>>lees meer (pdf 15Mb)

Sporen van 2500 jaar bewoning

2500 jaar van bewoning hebben zichtbare sporen achtergelaten. Het gevecht tegen het water, al met al een zeer Nederlands thema, is fraai in het Reitdieplandschap af te lezen.
>> lees meer

De kerken in het Reitdiepdal

De concerten van de ZomerJazzFietsTour vinden voor een groot deel plaats in prachtige middeleeuwse kerkjes. Van de Stichting Oude Groninger Kerken hebben we van deze kerkjes uitgebreide beschrijvingen gekregen, die u op deze website kunt lezen.
Adorp
Aduard
Den Ham
Ezinge
Feerwerd
Garnwerd
Leegkerk
Niehove
Oldehove
Oostum

Wierdenafgravingen en archeologisch onderzoek

Het Groninger Museum heeft een van de grootste collecties in Nederland van oudheden uit de wierden. Deze collectie vormde onder andere de aanzet tot oprichting van het museum.
>> lees meer

links

www.groningerlandschap.nl
www.groningerkerken.nl
www.groningermuseum.nl
www.wierdenland.nl